Wilk (Canis lupus) jest ssakiem drapieżnym, największym przedstawicielem rodziny psowatych. Zamieszkuje duże kompleksy leśne. W Polsce żyje głównie w województwach: podkarpackim, małopolskim, podlaskim. Samiec zwany basiorem osiąga wymiary: głowa i tułów 105-150 cm, ogona 30-50 cm, wysokość w kłębie; waga 40-50, czasami dochodzi do 80 kg. Samica (wadera) osiąga rozmiary: głowa i tułów 97-124 cm, ogona 30-50 cm, wysokość w kłębie 70-90 cm. Waga 30-40 kg. Pokryty jest długą sierścią o płowej barwie.

Do życia potrzebuje średnio ok. 1, 3 kg mięsa dziennie (wraz z kośćmi i skórą). Jednorazowo może zjeść 10 kg mięsa. Poluje na zwierzęta kopytne: jelenie, łosie, sarny, dziki. Niekiedy atakuje zwierzęta gospodarskie głównie owce, rzadziej bydło i konie. Atakuje sztuki osłabione i chore. Celem zdobycia pożywienia pokonuje dystans 40-70 km. W ciągu nocy jest w stanie pokonać nawet 160 km. Nie gardzi padlina oraz drobnymi zwierzętami, ptakami, płazami, owadami i mięczakami. Wilki ciągle się przemieszczają, jedynie w okresie wychowu młodych przebywa dłużej w tym samym miejscu. Zimą łączy się w stada, którymi przewodzi stary doświadczony samiec. Ruja zwana cieczką przypada od grudnia do marca. Ciąża trwa od 60-65 dni. Wadera rodzi 4-7 młodych. Przez okres szczenięcy są one pod opieką obojga rodziców. Dojrzałość płciową osiągają po upływie dwóch lat.

Wilki żyją od 12 do 16 lat.
W Polsce pod całkowitą ochroną.

Źródło: Internet